Wat is een TENS ?

Wat is een TENS ?

  • Berichtcategorie:Blog

Misschien heb je al eens gehoord van een TENS, maar weet je niet precies wat het is. Een TENS apparaat biedt heel wat voordelen, maar wat is een TENS apparaat nu juist?

Als je pijn hebt, bestaan er hiervoor verschillende behandelingsopties. Eén daarvan is het gebruik van een TENS apparaat. Het is een klein, draagbaar apparaat dat zachte, elektrische pulsen gebruikt voor de verlichting van pijn.

Het woord TENS komt uit het Engels en betekent Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, hetgeen staat voor transcutane elektrische zenuwstimulatie. Dit betekent dat het, net onder het huidoppervlak, een kleine hoeveelheid elektriciteit stuurt voor de activatie van je zenuwuiteinden.

Is gebruik van een TENS veilig?

Maakt het idee dat elektriciteit in je lichaam gebracht wordt je nerveus? Dat is een hele normale gedachte, maar dit apparaat is heel veilig om te gebruiken. De elektrische stroom die naar je lichaam gestuurd wordt is veel te laag om letsels te krijgen. De zenuwen in je lichaam gebruiken de elektrische signalen om bepaalde signalen naar je hersenen te sturen. Op deze manier kan TENS de lichaamstaal van je lichaam gebruiken om je pijn te verminderen.

Jaar na jaar worden dit soort apparaten gekender en populairder. Steeds meer mensen gebruiken ze dan ook voor pijnverlichting.

Sommige mensen zijn bezorgd over het gebruik van zo’n apparaat. Ze denken dat die apparaten pijnlijk zijn en daarom durven ze deze niet te gebruiken. Echter is dit een verkeerde gedachte.

Veel mensen die een TENS apparaat gebruiken vinden het heel comfortabel. Het gevoel dat je krijgt bij het gebruik van een TENS apparaat, wordt vaak omschreven als een kietelend gevoel, als een massage, of als een gevoel dat er miertjes over je huid stappen. Maar hoe helpt dat je pijn te verminderen, denk je misschien?

Zie het als een verband. Als je een wonde hebt, bedek je die met een verband. Als je pijn hebt, werkt TENS op een vergelijkbare manier om de pijn te verminderen. Wanneer je een apparaat gebruikt, voel je de elektrische pulsen in plaats van de pijn.

Endorfine

Het is een manier om je hersenen af ​​te leiden van de pijn. Het lichaam maakt namelijk Endorfine aan.Endorfine is een door het lichaam geproduceerde opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitter fungeert.Wil je meer lezen over Endorfine lees dan dit artikel op Wikipedia.

Echter moet je hierbij beseffen dat TENS de pijn niet geneest, maar wel pijn vermindert. Het is een soort van pijnstiller, maar het lost het onderliggende probleem niet op.

Het kan echter wel aangenaam zijn om TENS apparaten te gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn, tijdelijke pijn, of pijn die je ervaart bij een revalidatie of na een operatie.

Als je weet dat een TENS apparaat dient voor het verminderen van pijn, heb je misschien interesse om er één te kopen.

Misschien twijfel je, omdat je niet weet of TENS al dan niet geschikt is voor jou. Hoewel TENS een zeer effectieve pijnbehandeling is, is het niet voor alles geschikt. Zo mag je het apparaat niet gebruiken op een deel van je lichaam waar er zich bijvoorbeeld een brandwonde bevindt.

Als je het wilt gebruiken bij spierpijn, blessures, na het sporten, bij een revalidatie, bij een hernia, in geval van pijn bij artrose, artritis, enzovoort, mag je niet twijfelen en is het zeker en vast geschikt.

Bovendien is het belangrijk om een goed TENS apparaat te gebruiken. Er zijn slechte TENS apparaten op de markt die niet zo goed zijn voor je lichaam. Het TENS apparaat dat je bij ons kan kopen, is voor je lichaam volledig veilig om te gebruiken.

Leven met pijn is ondraaglijk

Als jij op dit ogenblik leeft met pijn, dan doe je er goed aan om een TENS apparaat te kopen en uiteraard ook te gebruiken. Het zal een hele opluchting zijn om te merken dat je pijn verbetert als je het TENS apparaat gaat gebruiken, zeker als het over een chronische pijn gaat die je al jarenlang meedraagt!

Klein en handig voor thuis en op reis

Wat gemakkelijk is aan dit apparaat, is dat het heel klein is. Je kan het overal gebruiken, zelfs onder je kleding tijdens een wandeling. Ook is het gemakkelijk om te gebruiken omdat je geen technische kennis nodig hebt. Zowel oudere mensen, als jonge mensen vinden het gemakkelijk om een TENS toestel te bedienen.

Uiteraard is er een knop aanwezig om het toestel aan en uit te zetten, maar ook kan je de sterkte van de elektronische pulsen zelf kiezen, naargelang wat je lichaam aangenaam vindt en wat voor jou het beste aanvoelt bij de bestrijding van pijn.

Als ook jij last hebt van terugkerende pijnen, dan zal je blij zijn om te weten dat er een effectief hulpmiddel bestaat om je pijn te verlichten. Dat kan door het gebruik van een TENS apparaat.

Dit apparaat helpt je om verschillende soorten van pijn te verminderen. Het zendt elektrische pulsen uit in de vorm van elektroden, op de plek waar de pijn vandaan komt. De specifieke gel-pad elektroden van het apparaat moeten precies op de plaats geplakt worden waar de pijn zich voordoet. Op die manier zal je de pijn op de juiste plaats verlichten, via de elektrische pulsen die het TENS apparaat doorgeeft.

Dit apparaat verlicht pijn met succes. Het gebruik van TENS beschikt over vele voordelen, waaronder: het verbeteren van pijn, een gemakkelijk gebruik van het apparaat, een gemakkelijke bediening van het toestel, de draagbaarheid waardoor je het overal kan gebruiken, en de lange levensduur van het toestel.

Dure pijnstillers

Wat ook niet vergeten mag worden, is dat een TENS apparaat gebruikt kan worden in plaats van dure medicijnen tegen het bestrijden van pijn. De aankoop van een TENS apparaat is daarentegen heel goedkoop. De elektroden van het TENS toestel worden aan het lichaam bevestigd met gel pads.

Als het toestel veel gebruikt wordt, moeten deze pads na verloop van tijd vervangen worden. Ook bij ons kan je deze gel pads kopen, los van het toestel. Je hoeft je dus geen enkele zorgen te maken over deze gel pads als ze vervangen moeten worden. Via een drukknop kan je deze pads gemakkelijk bevestigen.

Nadat je de gel pads vervangen hebt, kan je het toestel gewoon weer verder gebruiken. Eens je het apparaat gebruikt, zal je nooit meer zonder een TENS apparaat kunnen als je pijn of ongemakken ervaart! Wij hebben een jarenlange ervaring op het gebied van TENS en bieden dan ook enkel het beste aan wat betreft TENS apparaten op de Belgische en Nederlandse markt.